esenta de rom. se amesteca sus numitele si se baga la cuptoruiul degraba incins. se coace la foc mediu,musai.dupa 10
minute o urci sus, pe nivelul cle mai de sus al cuptorului. il coci intr-o tava patrata,cam de 25 cm pe 30 cm,ceva asemanator. cand il scoti ,tai tu sau pe cineva cu vocatie de chirurg,blatul in trei foi si il scoti la racit,afara.
crema aici ii jelanie mare. crema de ness(de inceput,sa nu te apuce nervii sau sa te las,dupa caz).un pachet de unt,100 de gr de zahar
pudra, 30 de gr de ness gata frecat,facut crema.se blenduieste totul si deocamdata iei matale o pauza de 5
min,numa buna o bere.
crema a doua,ciocolata caramelizata trage aer in piept,fa-ti oarece curaj si avanta-te 125 de gr de unt frecat cu 2 galbenusuri,50 de gr de zahar,pana se omogenizeaza. pe foc se caramelizeaza
100 d egr d ezahar,car ese stinge cu 3 linguri de apa si se fierbe pana devine un sirop gros.se amesteca untul
frecat cu zaharul si ouale.si amesteca pana se ingroasa.acum e momentul magic in car epui ciocolata.daca
esti in criza de timp,pui ciocolata de menaj,dar strici mon chere tot farmecul. deci,car va sa zica, faci amtale cu o zi inainte ciocolata de casa,pe care o arunci in crema caramelizata si
amesteci pana ajunge la consistenta mamaligii. o iei de pe foc si o dai sa se raceasca pana nu mai iese abur
din ea. sa nu o alsi f mult ca nu o mai intinzi nici cu spaclu. bun, intinsul cremuelor se insiropeaza blatul si se pune crema de ness(merg si nsite stafide utiate in rom vreo 3 ore).apoi mai pui o
foaie si pui crema de ciocolata caramelizata si presari fin nuca f fin pisata. apoi ultima foaie de blat si imbraci totul in cicolata caramelizata,mai pui oarece nuca fin pisata si al rece pena
a doua zi. pofta mare!
Prajiturica cu mere/branza(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 1671) se face un aluat ca de chec din 2 oua, 150g zahar, 9 linguri ulei, 9 linguri de lapte, 12 linguri de faina, praf de copt, coaja rasa de portocala si lamaie, un varf de sare si esenta de vanilie merele se feliaza subtirel si se amesteca cu esenat de rom, zahar, zeama de lamaie si scortisoara - se pune jumatate de aluat in tava (eu am pus mai mult) merele si compozitia ramasa - apoi la cuptor - Pofta buna! P.S. merge de minune sa inlocuiti merele cu branza - suuuper gustos
Prajitura cu crema de zahar ars(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2354) Crema de zahar ars: 1 litru lapte, 8 oua, 8linguri zahar, coaja de lamaie rasa, zahar vanilat, 4-5 linguri zahar pentru ars. Se face crema, dupa cea mai banala reteta, asa cum o face toata lumea
Blat: 6 oua, 6linguri zahar, 6 linguri ulei, 6 linguri faina, coaja de lamaie rasa, esenta rom, praf de copt. Se bat galbenusurile cu zaharul si praful de copt, apoi se adauga faina, uleiul, lamaia si albusurile batute spuma.
Crema de zahar ars se baga la cuptor si, cand este inchegata (spre gata), se toarna deasupra compozitia pentru blat. Totul sta la foc mic, blatul se incearca cu scobitoarea. Cand e gata, se pune in pod la rece, pana a doua zi. Cine n-are pod, in frigider. A doua zi, se intoarce vasul invers, cu blatul in jos si crema deasupra. Evident, se stropeste cu sosul care ramane extra in vas. Daca mai apuca (aseara fetele ii dadeau tarcoale ca leii in jurul unui pom in care un leopard a urcat o gazela), se si orneaza fiecare cum se pricepe.
Tora a folosit o cratita, insa se face bine in tava de prajituri (nu alea de cuptor) cu pereti mai inalti. Este o delicatesa.